Living Building Challenge

Back to Home
Year
2023
Client
Private
Location
Sunshine
Size
4500 sqm
Photography
Renders by Rif Muharram

The Competition site comprises of the heritage listed 4500m2 Melbourne & Metropolitan Board of Work (MMBW) building & adjacent land. The original concrete structure was built in 1972 & is  located within the Sunshine North precinct (LUMA) , Melbourne.

Our proposal for the re-use of the MMNBW Building prioritises site connectivity, activating the building’s northern facade with a minimal cut-out, linking to a new pavilion and community garden together with native grassland & frog ponds. Four new cut-outs to the upper floor of the heritage building flood the interiors with natural light, promoting vertical airflow for passive cooling and a healthy interior. Community activities and events are situated around these light wells, connecting with the surrounding landscape.

The ground level of the building encompasses bike storage,  entry lobby, and new public spaces such as a gallery, market, cafe, event space, library, community study rooms and meeting rooms for local charities. The design embraces biophilic principles, incorporating leafy plants and trees, while social areas are strategically positioned along the northern edges to foster a connected environment. The Community Learning Network (CLN), designed for senior workshops, connects to an internal garden, with an in-house pharmacy serving CLN attendees. Within the south-east corner of the building a self-contained childcare center with play areas & open spaces. The upper level mirrors the ground level, housing co-working spaces, studios with operable walls and a dedicated gym. Greenery-filled voids vertically connect the spaces to the floor below. 

Read Text