The Shrine Apartment

View all Projects
Year
2022
Client
Private
Location
Melbourne
Size
55 sqm
Status
Completed
Photography
Peter Bennetts

The re-modelling of 55m2 apartment to create a series of inter-connecting living spaces anchored around views from within to the Shrine of Rememberance & Botanic Gardens opposite.

Situated at third floor level the internal plan is skewed allowing the apartment to expand & contract when moving through spaces. An angled wall tapers from entry lobby into the living space – loosely defining the kitchen & utility areas. Reflective and angled vertical surfaces to the living space enhance the ambivalence between interior and exterior with a raised sisal floor plinth for sleeping. Behind, a darkened bathroom space lined in bluestone is elevated to maximise views outwards from the shower & bathtub via a sliding hatch in the inter-connecting bedroom wall.

Contrast is created between darkened ambience, sharp lines, reflectivity and tactile surfaces. A continuous space that captures & reflects views into the interior.

Read Text